Waarom ik Facebook wil verwijderen

Banner

Zo af en toe een klaagpost mag wel vind ik. Niet te vaak natuurlijk want daar wordt niemand vrolijk van. Aangezien er deze week een hoop geklaagd wordt over het songfestival, ga ik lekker over iets anders klagen. Namelijk Facebook. Vandaag ben ik op het punt gekomen dat ik het eigenlijk gewoon wil verwijderen. Maar dat kan nou eenmaal niet. Wil je weten waarom? Lees dan verder!

Sinds een ongeveer een jaar (een wilde gok ik weet niet precies sinds wanneer) kun je niet meer aanvinken wat je van je vrienden in je new feed ziet. Je ziet dan nu ook gewoon alles. Wat vrienden liken, sharen, waar ze op reageren, wie op hun timeline post en ga zo maar door. Ik hoef dat echt allemaal niet te weten. Een paar maanden terug had ik een oplossing gevonden. Door een list aan te maken en je vrienden hier aan toe te voegen, kon je kiezen wat je van die personen wilde zien in de list feed. Ik had aan gevinkt dat ik alleen de status updates en foto’s wilde zien van mijn vrienden in deze list. Na het openen van Facebook drukte ik dan ook al maanden op mijn list: ‘news feed 2′. Totdat ik gisteren in deze list opeens zag wie met wie vrienden was geworden, wie er naar welk event ging en wie welke pagina had geliket. Ja hoor, de functie waar ik status updates en photo’s had aangevinkt, was verdwenen. Ik zag dus alles weer van alle vrienden in mijn news feed 2. Waarom zou je dan in godsnaam een list aan maken? Maar goed.

Ik ben toen op zoek gegaan naar een alternatief. Ik heb serieus honderden zoektermen in getypt op Google maar ik heb niets kunnen vinden. Je hebt nu alleen de optie follow bij al je vrienden. Je kan dus per vriend kiezen of je deze wil followen of niet. Doe je dit, dan zie je ALLES wat deze persoon doet op facebook. Doe je dit niet, dan zie je NIET wat deze persoon doet op facebook dus ook geen status updates. Het is dus alles of niets, maar niet een beetje. En dan te bedenken dat mensen die jou followen dus ALLES kunnen zien: wat jij liket, waar je op reageert, met wie je vrienden bent geworden, naar welk event je gaat en ga zo maar door. Wil ik eigenlijk wel dat iedereen dat weet? Nee eigenlijk niet, maar ja er is, na mijn weten, geen optie om dit uit te zetten. Shame on you, Facebook!

Omdat het me echt totaal niet interesseert dat Pietje met Klaas vrienden is geworden, dat Jantje zaterdag in een discotheek naar een Ladies Night gaat, dat Marietje een pagina vol Disney plaatjes heeft geliket en dat Antje Brammetje heeft gefeliciteerd op zijn timeline, stond ik bijna op het punt Facebook te verwijderen. Maar toen dacht ik, wat als ik Facebook verwijder?

Dan ben ik dus niet meer verbonden met schoolgenootjes en zal ik waarschijnlijk negen van de tien deadlines missen, kan ik medestudenten niet om advies vragen (wat bij die opdrachten van ons toch wel erg vaak nodig is), kan ik niet meer zien wanneer er een event wordt georganiseerd in mijn favoriete kroeg en zal ik, naast dat alles, een hoop gespreksstof missen. Zeg nou zelf, als je met iemand praat, komt er minstens een keer in het gesprek voor dat een van de twee zegt: ‘Heb je al op Facebook gezien dat het sinds gisteren aan is tussen Pietje en Marietje?’ of iets in die richting.

Naast het feit dat je, naar mijn mening, veel (nuttige) informatie mist als je niet op facebook zit, is het natuurlijk ook gewoon goed voor je ego als er dertig mensen je status liken. En stiekem is het natuurlijk gewoon leuk om die ene te stalken op Facebook en te zien wat hij/zij uitspookt.

Maar toen dacht ik: ‘Wat voor zin heeft het voor mij om zoveel over iedereen te weten?’ en dan met name mensen die je eigenlijk niet meer spreekt maar toch in vriendenlijst houdt om te kijken wat zo uitspoken. Het meeste gaat toch het ene oor in het andere oor uit. Of in te geval, het ene oog in en het andere oog uit.

Omdat ik Facebook gewoon niet kan verwijderen, heb ik besloten om mijn vriendenlijst flink wat uit te dunnen en alleen mensen te houden waar ik ook echt contact mee heb. Hetzelfde geldt trouwens voor de gelikete pagina’s. Die spammen er ook maar op los en meer als de helft lees ik niet eens. Dus hoppa, weg ermee!

Zo het klaagmuurtje is weer gesloten!

Hoe denk jij over Facebook?

4 gedachtes over “Waarom ik Facebook wil verwijderen

 1. Lena 22 mei 2015 / 21:54

  Ik heb ondertussen al heel wat kennissen, die ik moeilijk kan verwijderen als vriend omdat ik ze af en toe tegenkom, ontvolgt. Maar het zou inderdaad beter te zijn om te kunnen aanduiden wat je juist zou willen zien.
  Soms denk ik er ook aan om Facebook te verwijderen, maar ik heb het voor zoveel dingen nodig, helaas.
  Het is misschien een ‘klaag’-artikel, maar je hebt het echt op een leuke manier geschreven :)
  x, Lena

  Like

  • laraax3 23 mei 2015 / 12:17

   Ik ken het probleem, je hebt facebook tegenwoordig voor zo veel dingen nodig.
   En bedankt! Ik hoopte al dat het niet te veel geklaag was. :p
   xo Lara

   Like

 2. A CUP OF MEDICINE 19 juni 2015 / 05:59

  Ik vind het ook heel vervelend dat echt alles in elkaars timeline verschijnt. Tegenwoordig verschijnt er ook zoveel reclame op mijn timeline, ook al zo irritant. Maar ja, heb zoals Lena hier Facebook ook nodig voor te veel dingen. Anders had ik het allang verwijderd haha.

  Like

Laat je horen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s